Project Description

Представете се за читателите на Майсторлък?

Казвам се Веселина Коцева, на 36 г., зодия риби, от Бургас. По образование и професия съм художник. Интересувам се от психология, философия и от изкуството във всичките му форми.

veselina-koceva16

Занимавате се с рисуване, скулптура, работите с глина, изработвате подаръци… В коя област започнахте да се изявявате първо?

Започнах с рисуването (струва ми се, че всички започват с него), но много скоро, още в първи клас, започнах да се изявявам и в школата по керамика и пластика на Кольо Арабаджиев. Следват школата по мозайка на Райна Рачева и по батик на Златка Бобева (и тримата големи Бургаски имена). От Канал 1 направиха филм за школата по керамика, казва се “Приказки от глина”, където работя и разказвам за глината и работата си с нея. Участвала съм в много изложби и конкурси в страната и чужбина и с трите школи и съм печелила немалко награди.

veselina_koceva8

Какво още?

Ще спомена, че също от много малка пиша стихове. Имам и няколко награди за стихотворение…,но за една идея все не остава време, а именно да издам книжка със стихотворения, която сама да илюстрирам.

Разкажете ни за работата с полимерни глина и смола. Прилагат се различни техники – Skinner blend, Millefiori, Hidden Magic. Вие кои използвате най-често?

Judith Skinner е откривателката на Skinner blend или Скинър смес. Това е начин плавно да се слеят цветовете на полимерната глина (да се смесят). Millefiori от италианските думи “Mille” (хиляди) и “Fiori”(цветя) е малко по-сложна техника, възникнала първоначално за производството на стъклени мъниста. От скоро се използва и с полимерната глина, идеална за направата на бижута. Обичам да работя с нея, защото освен заучени фигурки, може много да се експериментира. Hidden Magic или скрита магия е техника, за която са необходими силиконови печати, върху които полимерната глина се наслагва и изрязва и в зависимост от формата на печата и цветовете на глината се получават като вградени фигурки. Нещо подобно е и техниката Mocume gane, само че без печатите. Нареждат се един върху друг (на филийки) няколко цвята от полимерната глина и с подръчни материали се прави отпечатък най-отгоре, престоява така в хладилника за около 30 мин. и започват да се изрязват тънки пластове. В зависимост от това какъв отпечатък сме използвали и силата на натиска се получават различни форми, които след това използваме за направата на бижута.

veselina_koceva3

Все по-често се предлагат курсове за обучение как да се твори, използвайки техники като декупаж, фелтинг, макраме, квилинг, обработка на глина и още много. Може ли човек сам да се научи или е необходима предварителна по-специална подготовка?

Най-важно е желанието. Човек може да се научи на всичко стига да има желание. Вече в интернет има всякакви уроци и клипчета за всичко, което искаме да направим. Можем и сами да се научим, но по-приятно и по-бързо е, когато посетим специализиран курс, кръжок или работилничка. Самата обстановка, енергията на другите участници, разговорите и творческият процес действат вълшебно. Това е нещо като фитнеса… Вкъщи малко трудно ще започнете сами да правите упражнения, но отидете ли във фитнес залата нещата се получават далеч по-приятно и професионално.

veselina_koceva6

В предварителния ни разговор казахте, че обичате да пазарувате от магазините за строителни материали и да майсторите с тях. Какви материали имахте предвид и какво правите от тях?

Повечето хора не знаят, че всички скъпи хоби материали, като: бои, лакове, лепила, грундове могат да се заменят с такива от магазините за строителни материали и крайният резултат ще е един и същ. Да вземем, например, техниката Декупаж. За нея навсякъде се обяснява, че трябва специално лепило за декупаж, което се закупува само от хоби магазини или такива за художници и една малка кутийка  не е никак евтина. Абсолютно същата работа обаче върши лепилото С 200, което е 10 пъти по-евтино и 10 пъти повече. Същото е и с лака за декупаж. Един обикновен яхтен лак върши абсолютно същото без никаква разлика, само в цената. Латексът и оцветителите за латекс пък се използват за основата и заместват акрилните бои. Ами полимерната смола? При нея разликата в цената от хоби магазините и строителните направо е фрапантна. Е, да, едната я водят „полимерна смола за бижута“ и затова била 150 лв. Ама аз и от оная за 10 лв. съм правила бижута и стават абсолютно същите. Телта в хоби магазините се казва „тел за бижута“ и е тройно по-скъпа от другата, макар че е една и съща. Разни спрейове, лакове и бои за коли вършат перфектна работа.

veselina_koceva1

Значи е напълно възможно скъпите материали да бъдат заменени със съвсем обикновени и широко достъпни?

Абсолютно. И полимерната глина може да бъде заместена със солено тесто или студен порцелан, които са много подходящи за деца.

veselina_koceva12

Правите и подаръци по поръчка, поздравителни картички, различна украса. Какво си поръчват хората най-често?

Бутилка с вино или шампанско, изрисувани или чрез декупаж, са предпочитан и оригинален подарък, особено като е съчетан с картичка и чаши със същата рисунка. В момента най-често ми поръчват чаша с ангелче и изписано име, защото е красиво, оригинално, ръчно правено и струва под 10 лв., а и може да се ползва по предназначение.

veselina_koceva5

Видяхме обеци и други бижута. За тях какво използвате?

В повечето случаи правя уникати, рядко повтарям някой модел. Най-хубавите ми бижута са вече продадени или подарени и няма как да ви ги покажа. За направата им използвам най-вече полимерна глина, макар че имам и такива от полимерна смола, в която съм вградила лична снимка, картинка, дребни предмети, дори истински цветя. Работя и с бижутерска тел, кожа, велур и мъниста, но глината си остава в сърцето ми.

veselina-koceva13

Водите и АРТ школа „Веселушко“, където работите с деца…

Да. Детската ми школа е едно много специално място. Нищо, че е в същата учебна стая, където допреди малко се е учело, примерно, по химия… Самата нагласа на децата, че идват да се занимават с нещо, което обичат, нещо специално, придава специална енергия и атмосфера.

veselina_koceva11

Какво дава и развива у най-малките едно такова творческо занимание?

Освен че развива фантазията, развива и фината моторика – фините движения на пръстите на ръцете. Двигателната зона на мозъка, свързана с тези разнообразни и нелесни движения, се намира в съседство със зоната, на която е поверено развитието на речта. Това е и причината учените да са на мнение, че върху развитието на речта благоприятно действа именно усъвършенстването на фините движения на пръстите. Това оказва влияние върху процеса на мислене, паметта, концентрацията, изобщо върху интелекта. Една творческа задача помага също на детето да освободи натрупалата се енергия, била тя положителна или отрицателна. Помага им да отпуснат съзнанието и душичките от дългия учебен ден, да се разтоварят приятно. Неслучайно за деца в неравностойно положение, болни или с какъвто и да е проблем се препоръчва АРТ терапия.

veselina_koceva9

Има ли възраст, която може да се определи като най-подходяща за началото на подобни изяви или всичко зависи от креативността и желанието на детето?

На първо място всичко зависи от желанието на детето, но колкото по-рано усетиш таланта и му помагаш и насърчаваш да го развива, толкова по-рано детето ще разгърне потенциала си и ще намери себе си.

Какво научихте от контакта с учениците си, от детското въображение?

Най-важното, на което ме научиха учениците, е да съм искрена и винаги да казвам истината. Някак си интуитивно усещат кога смекчавам истината и не им харесва. В началото, когато не са нарисували или направили нещо както трябва, за да ги насърча и за да не прекърша нежната им душичка аз казвах, че са се справили много добре, но те ме поглеждаха сърдито и в очите им се четеше неодобрение. Сега им казвам, че никой не се е родил научен и ако искат, ще им помогна да се справят още по-добре. А от детското въображение всеки ден научавам нещо ново.

veselina_koceva2

Участвате ли с децата на творчески мероприятия?

Последно участвахме в конкурса за коледна картичка и 8-годишно дете от моята школа спечели трето място. Доволна съм, защото в конкурса участваха всички училища, детски градини, школи и кръжоци не само от Бургас, а и от цялата бургаска област и третото място си е едно добро постижение.

veselina_koceva7

Децата винаги са забавни, истински и можем да почерпим много от тях. Имали ли сте случка, разговор, които са Ви направили силно впечатление?

Често имаме забавни разговори и случки, но ще ви разкажа какво последно ми направи впечатление. Темата, по която рисувахме, беше Космосът. Докато работехме, си говорихме за планетите, а оттам и за извънземните. Това, което ми направи впечатление е, че всички деца бяха сигурни в съществуването на извънземните, дори и в тяхната намеса в човешката еволюция. Питах ги не ги ли учат в училище за теорията на Дарвин… Отговориха ми, че я знаят, но не вярват в нея. Едно детенце каза, че Господ ни е създал, а всички останали – че извънземните. И това било тяхно лично мнение, не на мама, баба или тате. Просто го знаели.

А какво разпалва фантазията Ви и Ви вдъхновява най-силно?

Може да ме вдъхнови залезът, изгревът, дори дъждът. Някое пътуване, романтично преживяване, природата…, но най-много ме вдъхновява любовта…

veselina_koceva10

И накрая: творенето е забавление или забавлението е творене?

Аз често казвам, че пак творим, забавлявайки се и пак се забавляваме, творейки.

В нашия случай и творенето е забавление, и забавлението е творене. Обикновено, винаги творенето е забавление, но невинаги забавлението е творене.

Информация за контакт с Веселина Коцева вижте тук.