Project Description

Стоянка Белберова от Велики Преслав е майстор-тъкач. Прави първите си стъпки в занаята преди 31 години, като започва да се учи съвсем сама, подбудена от желанието да има китеник, който да се вписва в интериора у дома й и какъвто не успява да намери, нито открива някой, който да удовлетвори желанието й. Така началото се поставя с изработването на стан, следват десетки опити и ходене по мъките до намиране на подходящо бърдо, докато се стигне до изтъкаването на мечтания китеник. Това, което кара г-жа Белберова да продължи да се занимава с тъкане, са реакциите и добрите отзиви на хората, които виждат първата й творба.

stoyanka_belberova

Китениците й се изтъкават само от естествени материи, обагрят се в натурални краски. Основата им се състои от 100% памук, а претъкаването и китът са изцяло вълнени. Правят се на хоризонтален стан, а техниката, която използва г-жа Белберова е вързана на двоен възел. Майсторката обяснява, че това е причината за изключителната здравина на изделията й.

stoyanka_belberova2

Мотиви от българската бродерия, флорални орнаменти и седем естествени цвята са само допълнение към огромното желание на г-жа Белберова да твори и да изразява себе си, втъкавайки цялата си любов и въображение в изработката на китениците.

stoyanka_belberova3

Майсторката споделя, че е имала трудни периоди, през които е била лишена от възможността да отделя средства за прежда, но дори в такива моменти не се отказва. Точно тогава започва да прави и икони, за чиято направа, по думите й, се изискват малко материал и мноого работа.

stoyanka_belberova4

Изработва също пана и стенни килими, за обагрянето им се възползва от стари рецепти за приготвянето на бои от корени, кори и растения.

stoyanka_belberova5

През 1989 година Стоянка участва в тв конкурс, където представя три малки пана, а те я нареждат сред наградените. Така получава покана за от ЗМНХЗ (Задруга на майсторите на народни художествени занаяти), чиито член е и до днес. От 2004 година е майстор от Занаятчийската камара.

Към настоящия момент се занимава безвъзмездно с деца (пораснали и непораснали) и споделя: „Мечтата ми е някой да се влюби в занаята и да продължи да го работи“.

Информация за контакт с майсторката може да намерите тук.