Project Description

Севие Мехмедова се занимава с художествено плетиво. Работи като детски учител, била е възпитател и начален учител. Казва, че винаги е обичала да прави нещо с ръцете си и от малка е привлечена от плетенето. От първите класове в училище започва да се учи на макраме, бродиране и плетене на 1, 2 и 5 куки.

sevie_mehmedova9

Изработва шалове, шапки, дантелени покривки, най-различни декорации за дома, но признава, че голямата й слабост са бижутата.

sevie_mehmedova20

„Ето, напоследък съм се захванала и с плъсти и пак се насочих към бижутата и аксесоарите. Комбинирам вълната с мъниста, копринени нишки, плетени мотиви…“ – добавя Севие с усмивка.

sevie_mehmedova25

Майсторката прилага различни техники: макраме, поанлас, фриволите, използва и фуркет. Плетивото съчетава със стъклени мъниста, мъниста от естествен камък, метални и дървени елементи, кожа. Изработва и цветя от плат, основно от сатен, органза, коприна, създавайки интересни комбинации с плетени мотиви и отново мъниста.

sevie_mehmedova30

„Плетенето много ме разтоварва, зарежда ме с неизчерпаема положителна енергия. Плетенето и бродирането ме научиха на търпение.“ – признава г-жа Мехмедова.

Майсторката редовно участва в различни изложения, събори и е щастлива, защото хората посрещат труда й с усмивка. Именно подкрепата и реакциите им й дават стимул да върви напред.

sevie_mehmedova5

Според нея интересът към занаятите е голям и заедно с  колегите си от РЗК – Шумен, на която е член, се стремят все повече и повече да привличат младото поколение към занаятчийството, като цяло.

sevie_mehmedova34

На Севие пожелаваме безспирно творческо вдъхновение и реализиране на „плетените мечти“, които все още не е успяла да осъществи. Още нейни изделия и информация за контакт може да видите тук.