Project Description

Румяна Герчева изработва автентични национални кукли повече от 10 години, член е на Регионална Занаятчийска Камара – Шумен и майстор на художествените занаяти от 2006 г.

Започва да се занимава с изработката на уникалните кукли, провокирана от етнографска карта на България, дело на Христо Вакарелски (фолклорист и етнограф),  разположена в Шуменската Регионална Библиотека, където тя работи тогава.

rumiana_gercheva2

Впечатлена от българските национални костюми, г-жа Герчева решава да намери начин да ги покаже на повече хора. Така се раждат миниатюрните й „деца“, облечени в абсолютно автентични носии. Имат си всичко: от ризки до забрадки и престилки, дори и накити. Детайлите са майсторски изпипани до най-малката подробност. Носиите са лично нейно дело, направени с голям мерак и вдъхновение. „Петимна съм за българското във всичките му форми“ – допълва майсторката.

rumiana_gercheva3 rumiana_gercheva4

Тя разказва, че в началото започва да събира парченца домашно тъкано платно, сукно и всякакви други материали, които й помагат да се доближи максимално до автентичното. Носии има от всички райони на България, а живецът и любовта към родното няма как да останат незабелязани и да не бъдат усетени от всеки, който се докосне до невероятните й кукли.

rumiana_gercheva9 rumiana_gercheva7

Полюбопитствахме за изработката на тези малки по размер, но с неоценима стойност красиви „човечета“. Ето какво ни сподели тя: „Костюмите бродирам върху етамин, а след това изнищвам, някои от дантелите плета сама, за други ми помагат. Главите ги работя от вълна – плъстена техника – иглонабиване.“

rumiana_gercheva10 rumiana_gercheva6

Майсторката не пропуска да спомене с благодарност и своите приятели и колеги, някои от тях членове на Камарата, с които взаимно си помагат: „Когато ми трябват пафти, майстор Гаро е насреща; когато ми трябва икона (за нестинарка, например), разчитам на майстор Янко. Ако имам нужда от каруца за композиция, майстор Венци е до мен. За кошница или ограда, майстор Антоанета помага. А пък, ако дантелата е по-сложна (за ихтиманката или кюстендилката), се обръщам към майстор Десислава.“

rumiana_gercheva1

Г-жа Герчева казва, че не спира да се учи, като в същото време предава уменията и познанията си на свои ученици, сред които вече има и утвърдили се майстори. Посоката, която следва, е да ги провокира да усвояват и съвместяват повече занаяти.

Информация за контакт с г-жа Румяна Герчева може да намерите тук.