Project Description

Росица Иванова Станева e родом от гр. Павликени. Завършва средно специално образование във Велико Търново със специалност приложни изкуства – тъкане на вертикален стан. Още тогава е завладяна от магията на тъкачеството, за което твърди, че отдавайки му се, изгубва представа за времето.

rosica-staneva18

Роси започва с изработването на пана и се занимава само с това за известен период от време. Споделя, че нещо й липсва и започва да търси вътрешното си духовно спокойствие и щастие. Така решава да опресни знанията си и да започне наново. Съдбата я среща с Дарина Апостолова. Ето какво разказва Росица:

„Когато отидох в ателието, вратата се отвори от най-лъчезарния човек. Дари цялата сияеше, все едно лети от щастие. В последствие разбрах защо – защото и аз съм така вече. Когато съм на стана и имам възможността да правя неща, които остават след мен и успявам по някакъв начин да се докосна до сърцата на хората, това дава щастие и духовно удовлетворение. Дари е човекът, който отключи вратата, която сама съм заключила, без да разбера. Целият заряд от нея се предаде на мен. Разбира се, не по-малко ми помага и нейният учител Веселин Фесчиев. Човекът, които се раздава за всички и за всичко.

rosica-staneva2 rosica-staneva29

Започнаха да ме учат на хоризонтален стан. Първите стъпки бяха плахи и неуверени, беше различно от преди. Но както казах, така бързо се завладях, че вече не мога да се откъсна от стана.“

rosica-staneva4

Мечтата на Росица е един ден да има собствено ателие-магазин. Тя тъче от близо четири години на хоризонтален стан. Прави черги, овчарски торбички, чанти със съчетания от естествена кожа, също пана и др. За изработката на изделията си използва само естествени материали, основно вълна. Разбира се, пъстра палитра от цветове и много, много настроение и любов.

rosica-staneva5

С огромно удоволствие участва на изложения, събори, фестивали.

Във „вълшебните си нишки“ тя преплита различни техники: лито, сплиткова, килимена, отбирана. Трудно й е да определи, коя точно й е любима, защото всяка една си има своята красота, но с най-голяма лекота прилага сплитковата.

rosica-staneva9

Росица не следва правила, а се отдава на момента, на чувствата, на свободата. В чергите си втъкава традиционни мотиви и символи, като в някои от тях влага и свой собствен почерк. Казва, че „всяка черга е израз на моментното настроение на твореца, тя е неговата душа“.

rosica-staneva26

Вдъхновява я усмивката в очите на хората, която грейва, когато видят изделията й. „Това ми дава силата да продължавам“ – споделя още Роси Станева.

Тя е и оптимист по отношение на бъдещето на традиционните занаяти у нас. Според нея все повече млади хора се обръщат и проявяват интерес към тях. Силно се надяваме това наистина да е така.

rosica-staneva12

На Роси пожелаваме успех и нестихващо творческо вдъхновение!

Информация за контакт с нея може да намерите тук.

А още от пъстрите й творения ще видите в нашата Галерия.