Project Description

Представете се за читателите на Майсторлък?

Казвам се Милена Георгиева, родена съм и живея в София, по професия съм зъботехник. Моето хоби и страст е квилингът – така се скривам от ежедневието в един мой цветен и шарен свят.

milena_georgieva_kviling59 milena_georgieva_kviling25

Кога и защо зъботехникът Милена започва да прави бижута, кутийки и квилинг майсторийки? 🙂

Винаги съм правила нещо с ръцете си, и професията ми е такава. Но в зъботехниката всичко е бяло, стотици нюанси на бялото. Затова компенсирам с шарените хартийки 🙂

Повече от две години се занимавам с изработка на бижута от хартия. Е, залитам и в други посоки на ръчното творчество, но винаги се връщам към квилинга.

milena_georgieva_kviling41 milena_georgieva_kviling58

Сама ли започнахте да се учите или сте усвоила различните техники за изработка на красотите си с помощта на учители, курсове, кръжоци?

Съвсем сама – стъпка по стъпка от уроци в интернет. И по пътя проба – грешка. Десетки различни грамажи хартия, десетки ширини лентички, още толкова проби с видове лепила, лакове. Но нещата винаги се получават, когато не се отказваш.

milena_georgieva_kviling54

Всички изделия са толкова оригинални и свежи 🙂 Разкажете ни за квилинга. Как се случват нещата? По всичко личи, че се изисква огромно търпение, освен умения и въображение, разбира се…

Случват се… от лентичка хартия и много любов.

Ленти от хартия се навиват, сгъват в определени форми или се слепват заедно, за да се създаде интересен декоративен дизайн. Това е основата, нататък всичко е фантазия.

milena_georgieva_kviling22 milena_georgieva_kviling19

Квилингът е страст. Цветно, шарено, фино, усмихващо и води до пристрастяване бързо. Идеите ме заливат непрекъснато, по едно време си ги рисувах, за да не ги забравя, но пак не смогвам да направя всичко, което е в главата ми.

Търпението трябва да го имаш, да, без него няма как. Квилингът е пипкава работа, а умението и въображението се изграждат. Не съм ги имала в началото, само много желание. После започнаха да ме заливат въпроси и въображение :): ами, ако го направя така или така, дали ще стане, а? И така многооо, много нощи.

milena_georgieva_kviling21 milena_georgieva_kviling71

Виждам, че при изработката на бижутата използвате най-различни материали. Какви съчетания правите?

Много обичам да експериментирам, да съчетавам хартията с каквото ми хрумне: пера, метал, плетиво, тел. Последната ми лудост е кожата. Квилинг от кожа ми е в главата 🙂 И се получават едни страхотни квилинг рози от нея!

milena_georgieva72 milena_georgieva_kviling35

Плетенето също е част от множеството Ви умения: чанти, шапки, ръкавици, играчки… И всички те с настроение 🙂

Залитам, да, рак съм все пак 🙂 Плетенето е другата ми голяма страст. Особено играчките. Като ги видя в ръцете на дете…, е, няма по-щастлива от мен.

milena_georgieva_kviling46 milena_georgieva_kviling38

И плетените бижута си имат място в сърцето ми. Едно такова тъничко беличко колие от цветенца ми донесе неповторими усмивки – момичето, за което го направих, украси косата си с него на сватбата си. Невероятни усещания са това.

milena_georgieva_kviling9 milena_georgieva_kviling33

Те ли Ви усмихват и вдъхновяват най-силно?

Да, те са ми вдъхновението. Усмивките срещу мен ме усмихват. Винаги. Много съм щастлива, когато някой е харесал нещо, което съм направила, усмихнал се е, купил си го е и може би ще го подари на някого, ще се усмихне и той.

Това ме вдъхновява и когато творя – мисля си кого ли ще усмихна.

milena_georgieva_kviling37 milena_georgieva_kviling68

Обмисляте ли предварително какво и как ще изработите или всичко се случва в процеса на работа?

Обмислям 🙂 Често се събуждам посред нощ с идеята в главата си. Но обикновено в процеса на работа нещата сами се случват много по-красиви и по-оригинални от идеята, която ме е събудила .

Материалът винаги сам ти показва в какво желае да се превърне. Едно копченце, например, което някога някъде си прибрал, защото е красиво, и то си намира най-подходящото място в средата на едно квилинг цвете :), защото там иска да бъде.

milena_georgieva_kviling67 milena_georgieva_kviling17

Какво ще предадете като послание чрез сРъчните си изработки на нашите читатели?

Частица от себе си. Мъничка и усмихната. И няма да се свърша :). Защото всички усмивки, които съм предизвикала, се връщат при мен!

Още от изделията на Милена Георгиева – МимАрт може да разгледате в нашата Галерия.

Информация за контакт с Милена вижте тук.