Project Description

„Майстор Сръчко“ – верен приятел на сръчните дами

Представяме ви една занаятчийска работилничка във Видин, откъдето излизат големи помощници на хората, занимаващи се с ръкоделие. Това е „Майстор Сръчко“ – мястото, където Ирена Георгиева и нейният съпруг Борислав – любител-дърводелец изработват дървени стативи за ръкоделие.

maistor_sruchko11 maistor_sruchko14

Ирена споделя, че всичко започва на шега. Началото на историята бележи жест, който съпругът й отправя към нейната майка – запалена гобленарка (от 40 години), чиято мечта била да си закупи статив за гоблени. Тъй като се оказва, че такъв трудно може да се намери в България, а цените на вносните не са по джоба на всеки,  Ирена решава и намира модел на желания статив, споделя с Боби и той прави безценен подарък за тъщата :). Разбира се, интересът към подобно изделие не закъснява и така се ражда „Майстор Сръчко“ – верен приятел на сръчните дами.

maistor_sruchko17 maistor_sruchko4

Чам, липа и топола са основните дървесини, които използва сръчното семейство за направата на стативите, работят и с материали по желание на клиента. Разнообразието от модели на самите изделия е огромно: за диван, за маса, за под… Към тях се добавят стойки за схемите, изработват се помощни масички за аксесоарите, магнитчета за ножички и игли, летвички с кукички за конците и „всякакви други приспособленийца“, както ги нарича Ирeна :).

maistor_sruchko20 maistor_sruchko12

Моделите са предназначени за различни дейности: за ушиването на гоблени, за фъкане, за бисероплетене, за направа на салфетки. Предлагат се и двойни варианти, които позволяват двама души да работят заедно един срещу друг или да се шият два гоблена едновременно, без да се налага да се сменя рамката.

maistor_sruchko15 maistor_sruchko13

Относно самия процес на обработка на дървесината и направата на стативите Борислав казва, че всичко се прави на ръка, само с ръчни инструменти. Използва се изсъхнал дървен материал, от който се оформят различните детайли, следва фрезоване за красота и байцване. Накрая се лакира многократно, за да се постигнат желаните цвят и гладкост на дървото.

maistor_sruchko maistor_sruchko2

Майсторът влага много фантазия в изделията си и особено държи на детайлите. С усмивка споделя, че почти всички мебели у дома си е направил сам, понякога майстори и по някое “шкафче за приятел” :).

 

Информация за контакт с „Майстор Сръчко“ вижте тук.