Project Description

Цветанка Георгиева е една млада дама, която се е отдала на приложното изкуство във всичките му форми и нюанси. Творческият й път е осеян с безкрайно въображение, неизчерпаема красота, огромен талант и много труд. Нека се разходим заедно из нейното ателие и да се запознаем с уникалните й творби.

Кажете ни няколко думи за себе си?

На 30 г. съм, живея в гр. Алфатар, едно малко градче в силистренска област, където се намира и ателието ми. За изкуството и таланта не ти трябва диплом, това е нещо, което или го имаш, или го нямаш. Аз лично не съм стъпвала нито на курсове, нито на уроци и други такива, обаче още от малка просто ми идваха разни идеи.

cvetanka_georgieva51

Как се случиха при Вас нещата и се потопихте дълбоко в света на изкуството?

Живях няколко години в Германия, май там започнах да се занимавам по-сериозно с тези работи: маслени картини, пастел, плетене, бродерия и други. Започнах ги на шега и като на шега се продаваха, не че съм им търсила пазар, просто там нагласата на хората към изкуството е друга, някак си имат тази възможност да се огледат и да оценят красотата. Но тогава се занимавах главно със стенопис и с картини.

cvetanka_georgieva29

А ръчната изработка на предмети? Кое беше първото нещо, което направихте?

С макети, декорации, изработки от дърво и т.н. се започна също така на шега. Когато се върнах в България, случайно видях на едно място макет на къща от камък и дърво, казах си: защо не пробвам да направя нещо такова? Е, направих го, получи се доста добър макет на малка къща с двор, градина и разни декорации. Оттам започна цялата работа с макетите. Аз съм точен представител на своята зодия (телец), и като такъв обичам да експериментирам, да пробвам, да разбера… И така, всяка следваща изработка ставаше и става все по-добра.

cvetanka_georgieva33

Вашето занимание: хоби или професия?

С течение на времето започнах да превръщам хобито си в професия, получавах поръчки оттук-оттам. Проблемът беше, че повечето хора, които се интересуваха от нещата, които изработвам, нямаха възможност да пропътуват голямото разстояние и да дойдат, за да ги видят. Така стигнах до идеята за онлайн варианта на мечтаното магазинче. То е вече факт и сега продължавам да работя по нови проекти, с които да зарадвам посетителите. Решила съм да го превърна във виртуален малък мол с галерия, изложба и други екстри.

cvetanka_georgieva30

Създала сте свое Арт ателие. Имате ли помощници или сама работите в безкрайния свят на приложното изкуство?

А, не, не съм сама. Имам си 2 помощнички – дъщерите ми (на 8 г. и на 13 г.) – те ми помагат за всичко, с тях ходим да събираме материали за макетите: мъхове, шишарки, камъчета… Малката ми дъщеря даже понякога е доста инициативна и дава много добри идеи, допълнения и дори пробва вече и сама да реализира своите хрумвания. А иначе работим с още 2 познати, помагат ми за това и онова, но тяхната сила е в плетенето, а не в подобен род занимания. Като цяло обичам аз да си правя нещата.

cvetanka_georgieva34

Мен лично силно ме впечатлиха макетите на къщи. Видях, че има такива от кибритени клечки. Споменахте мъхове, шишарки… Какво друго използвате?

Всички са на един принцип – изцяло от подръчни материали, а слава Богу, тях поне ги има в изобилие. Понякога използвам камъчета за стените, друг път се получава много сполучлива имитация и от дървесни кори. Стават доста здрави, веднъж един макет падна на пода от високо и тогава разбрах, че изработките, които правя, далеч не са толкова чупливи, колкото изглеждат.

cvetanka_georgieva24

А как се строят: всеки елемент се изработва отделно, след което конструкцията се сглобява или всичко зависи от модела и материалите?

Всичко сглобявам на момента, като си направя основата, останалото се надгражда.

Имате ли готов проект в ума си, когато започвате да ги „градите“ или идеята се ражда в момента?

Веднъж, когато се разхождахме с една позната в парка, си намерих шишарка, само че доста мъничка. Моята позната ме попита какво ще я правя, започнах да й обяснявам и от една малка шишарка дойде идеята за цял макет на вила с тераси, веранди и градини, който в последствие се получи доста добър експонат, един от най-добрите, които съм правила. Всичко е спонтанно, не планувам нищо.

cvetanka_georgieva2

Колко време отнема приблизително направата на една такава чудна къщичка?

Зависи за какъв точно макет става въпрос. Някои са с доста фини елементи, други – с не чак толкова. Но, като цяло, от 2 до 5 дни максимум трае направата на един макет. Не е сложно, стига човек да се захване да го изработи.

Вграждате и снимки в най-различни предмети. Кой е най-необичайният, в който е трябвало да вмъкнете ликове или изображения?

Имах една поръчка – иконата „Рождество Христово“ – трябваше да я вградя в макет, представляващ пещерата, в която се е родил Христос, идеята беше да се получи така, че да изглежда все едно Мария, Йосиф и бебето Исус наистина са вътре в пещерата. Смея да твърдя, че се получи нещо уникално, наистина красиво. Това също беше един от най-добрите ми макети. Правила съм и други комбинации: снимка, вградена в макет или в бутилка с надпис. Съчетанията „пано-картина-снимка-икони“ и снимка, вградена в макет на къща също не са ми чужди, но любимата ми изработка си остава тази, която ви описах.

cvetanka_georgieva31

Занимавате се и с реставрация. Какви изделия Ви поверяват?

Реставрирала съм много неща. Повечето хора имат стари декоративни вещи, с които не искат да се разделят, но са счупени и захабени, загубили са блясъка си и събират прах в някой кашон. Ей такива предмети ми носят за реставрация. Даже в момента работя по две малки къщички, които сигурно са по-стари от мен. Любимият ми проект е една почупена бъклица, която беше загубила вида си на бъклица въобще. Малко боя, лак, дърво и фантазия и бъклицата направо възкръсна. Като се обадих, че е готова, хората останаха шашнати, явно не вярваха, че ще се получи нещо от това счупено старо парче дърво. Като дойде да си я вземе, жената чак се разплака от радост, явно й беше много скъп спомен, не знам.

cvetanka_georgieva19

Видяхме невероятни плетеници. Тях от какво изплитате?

Главно канап, особено при по-специалните изработки, например, подаръчните декорирани бутилки, там за повечето орнаменти използвам канап. Получават се невероятни детайли. Друга техника, която ми допада и често я използвам, е квилингът, особено при оформянето на релеф при пана и рамки е идеална.

cvetanka_georgieva27

Декорирате вази, бутилки, кухненски дъски, правите украси за стени, рисувате картини, пана, икони… Какво разпалва въображението Ви най-силно?

Музиката… старата българска музика. Жалко, че вече ги няма на сцената таланти като Емил Димитров, Богдана Карадочева, Христо Кидиков, Мая Нешкова и други. В днешно време сякаш са ги забравили…

А организирате ли свои изложби?

Само онлайн. Както казах в началото, в момента обмислям онлайн изложбена зала като част от моя виртуален магазин, където смятам да представя абсолютно всичко, което съм заснела от поръчковите си изработки. А иначе участвах в изложба, организирана в нашето градче по случай празника на житото и хляба. Специално направих дървена бъклица (битов стил), макети на наколно жилище, скалните манастири (които се намират в областта), едновремешна землянка, както и една икона-релефна (Св. Георги). Получиха се доста добри изработки.

cvetanka_georgieva17

Колко трудно е да бъдеш художник-приложник в България?

Много, изключително много, ако си решил, че искаш с това да си изкарваш хляба. За жалост в България за хора с подобни занимания не останаха големи възможности да се изявят напълно, а когато става въпрос за малките населени места, изкуството се превръща в безперспективна дейност. А имаме толкова таланти в нашата малка държава. Доста често ми се е случвало и да подарявам мои изделия на познати, които нямат средства да си ги закупят. Усещането, че си зарадвал някого е неповторимо.

cvetanka_georgieva46

И за финал Вашето Арт послание към читателите ни?

Предполагам, че сред читателите има както почитатели на изкуството, така и много талантливи творци. Ето защо ще разделя посланието-пожелание на две:

На почитателите на изкуството ще кажа да продължават да подкрепят творците в България, защото всеки творец има нужда от морална опора. Нямате представа каква позитивна емоция носи едно изказано положително, искрено мнение за дадена изработка на твореца, който я е създал.

cvetanka_georgieva4

А на всички талантливи хора, които четат сега, пожелавам силна вяра и огромно въображение, защото, ако ги няма тези две неща, творецът няма да е творец. Вяра, за да вярват в бъдещето на своята работа и да не се отказват, въпреки трудностите. И въображение, за да продължат да работят за постигането на мечтите си.

А на вас искам да благодаря, че сте създали този чудесен сайт, даващ поле за изява на много талантливи хора.

Информация за контакт с Цветанка може да намерите тук.