Project Description

Днес ви представяме една сръчна дама, която с двете си ръце и цялото си сърце практикува един от най-древните занаяти. Коя е тя и кой е занаятът ще разберем сега…

 

Представете се за читателите на Майсторлък

Казвам се Антоанета Иванова Асенова на 46 г. от Шумен, председател съм на РЗК – Шумен, занимавам се с кошничарство – занаят, който датира от дълбока древност и който първоначално намира приложение в много дейности за бита.

antoaneta_asenova

Как се случиха при Вас нещата, как започнахте? С какво Ви грабна той?

На техниката кошничарство попаднах в интернет. Бях удивена и запленена от разнообразието в изпълнението на изделията. А когато видях, че може да се правят и от хартия, разбрах, че това е моята нова страст.

antoaneta_asenova16

Плетете изделия от хартия?

Да, това напълно съответства на разбиранията ми и е моят принос за опазване на нашата природа и за рециклиране. Не се изискват много средства, а когато любовта към ръчно сътвореното е трайно застъпена в нас, нещата се случват.

antoaneta_asenova6 antoaneta_asenova2

Плъстенето също е сред уменията ви? С какво друго се занимавате?

Тъкането с естествени материали и естествено багрене, плъстенето с вълна, бродирането и макрамето са уменията, които съчетавам с кошничарството. От малка моите баби посяха семенцето на любовта към ръчното творчество – плетене, шиене… В 7-ми клас старозагорска майсторка ме научи и на техниката макраме.

antoaneta_asenova8 antoaneta_asenova10

Какво се стремите да вплетете в изделията си? На какво държите най-вече при изработката?

Държа моите изработки и начина им на представяне да се приближават максимално до автентичното и до оригинала, затова и бях радушно приета сред колектива на Шуменската Камара на занаятите. Предпочитам всяко изделие да е уникално и различно, както по вид, така и като изпълнение. Същевременно искам да покажа многостранното приложение и в бита за функционалност, и за декорация.

antoaneta_asenova15 antoaneta_asenova50

Представяте ли се на изложби, панаири, изложения?

Имаме много участия на изложения, фестивали и панаири на занаятите из страната. Участието ми на тазгодишния Балкански панаир в Пловдив за мен беше много отговорно не само в личен план, а и защото представях и нашата Камара.

antoaneta_asenova11

Предавате ли уменията си под някаква форма?

Да. Щастлива съм, че имаме Занаятчийско училище в Камарата, където всеки, от дете до голям, може да придобие умения и удовлетворение. Благодарна съм на всички колеги за подкрепата. Всички, които се занимават с това като хоби, могат да го практикуват и като занаят.

antoaneta_asenova2 antoaneta_asenova51

Умело преплитате съвременни нишки в древния занаят, работите с такова желание и усмивка. Какво Ви зарежда и Ви дава сили да продължавате?

Топлият прием, искрицата в погледа и спонтанните усмивки са моите награда и стимул.

antoaneta_asenova14 antoaneta_asenova4

 Информация за контакт с Антоанета Асенова може да намерите тук.