Project Description

Соня Джонголска, керамик: Доброто познаване на българската традиция ще помага на младите да изразяват съвременното си мислене и да бъдат различни в глобалния ни свят!

Соня Джонголска е керамик. Създава Керамично ателие „АРЕК“ през 1972 г.

Любовта й към грънчарството се заражда след многобройни контакти с народни майстори и посещения на музеи. Израснала в Трявна, дърворезбата и иконописта, оказват своето влияние в работата й. Търновската керамика също. Изработва основно три типа изделия: съдове, пана и пластика. Обръща внимание на обема и декора. Обича гравирани детайли.

atelie_arek boutique28

Използва за основен материал глина (”бяла и червена”) и няколко вида шликери. За изработката на изделията си служи с грънчарско колело, инструменти за гравиране, четки, компресор и ел. пещи. Керамиката е нейно призвание. Участва в изложби у нас и в чужбина. Има няколко самостоятелни в България, Италия, Москва и Будапеща. Работи с деца с голямо удоволствие, приема и предложения.

atelie_arek-I7

 Полюбопитствахме как се „ражда“ един глинен съд стъпка по стъпка…

„Обмислям предназначението му и формата в пространството. Определям най-подходящия материал. Източвам необходимите детайли и последователно ги изработвам. Важно е всички детайли да са изработени от един материал в едно и също време! В зависимост от декора, ангобирам, гравирам или поставям допълнителни цветове в подходящото време.

След изсушаване изпалвам на температура в зависимост от материала (от 860 до 1020 градуса). След това глазирам с прозрачни или покривни глазури. Понякога рисувам върху глазурата. Повторното изпичане е в диапазон от 900 до 1250 градуса в  зависимост от материала.“

arekbg stoika

Соня Джонголска може да се похвали и с един цветен и усмихващ проект “Ръчно рисувана къща”, за който пожелахме да ни разкаже. Ето какво сподели тя:

atelie_arek-handmadeH10

„Възлагането на проект за мозайка на къщата получих от арх. Ангел Вълканов. Задачата беше флорални мотиви и пластични детайли. Уточних площта и размера на модулните плочи – няколко вида. Поръчах специален материал, който да отговаря на атмосферните условия.

След направата на модулите на сектори започнах рисуването направо върху материала с гравиране. Изпалихме ги. После глазирахме с цветни глазури, като отбелязвахме и фугите. Върху цветните глазури направих покритие с прозрачна глазура. На цялата площ няма повторение на детайлите.

Богатата цветова гама, която използвахме, ни достави голямо удоволствие по време на работата. Цветните холкери „ъгли” станаха добро допълнение към мозайката. Пластичните детайли са изпълнени от шамотизиран материал по задача на собственика.

За мен и екипа, с който работех, беше удоволствие работата по мозайката.

Специални благодарности на екипа и монтажниците.“

atelie_arek-handmadeH26

На въпроса ни дали е живо традиционното грънчарство в България и дали изобщо успяваме да съхраним изконното, госпожа Джонголска отговаря: „Грънчарството преживява неизбежните си промени, но аз мисля, че макар и трудно съхраняваме българските традиции.“ Според нея „доброто познаване на българската традиция ще помага на младите да изразяват съвременното си мислене и да бъдат различни в глобалния ни свят.“

Изделията й можете да намерите в Ателието, което е в мазето на бул. “Ал.Стамболийски” 24 в София.

arek-arekbg.blogspot.com