Project Description

Румяна Драгомирова: Ако дори за миг творбите ми са накарали някого да се усмихне, значи съм изпълнила задачата си!

Екипът ни откри едно приказно местенце, с което ни е изключително приятно да ви запознаем. Това е ателието на Румяна Драгомирова (РумиАрт) – майстор – художествено плетиво, чиито уникати е трудно да поставим в рамка. Уменията й са пъстри точно толкова, колкото и невероятните изделия, които създава. Тя е построила свят от красота с двете си ръце, който зарежда с цветно настроение и раздава усмивки на всеки, преминал през него. Повече за работата на майсторката ще разберем от самата нея.

Как се запали интересът Ви към изработката на уникатите? С какво започнахте?

Не мога да отговоря съвсем конкретно, то стана някак постепенно. По професия съм железничар, завършила съм ПЖИ “Тодор Каблешков”, 20 години работех в железниците, правех чертежи, участвах в изпитания на вагони и през ум не ми е минавало, че някога ще превърна хобитата си в професия. Бях на 20 години, когато започнах плахите си опити да шия дрехи, първо на себе и на близките си, после на приятели. Беше просто едно хоби. После включих и куките. Харесваше ми да съчетавам платовете, доставяше ми удоволствие да експериментирам и да направя нещо по-различно от това, което се предлагаше. Така се научих да шия, измислях си и свои модели. В последствие това много ми помагаше при изработване на чантите, шапките и дрехите.

rumiart1

Пъстра палитра от дрехи, аксесоари, сувенири, подаръци, бижута, картини, пана…(със сигурност ще пропусна нещо). Това предполага използването на разнообразие от материали, но има ли такива, които предпочитате? Какви комбинации правите?

Използвам най-различни материали, но предпочитам естествените – памук, коприна, лен, вълна, дърво, кожа. Правя всевъзможни комбинации, стига да са подходящи, например: шапка от текстил с плетен елемент или съчетавам плетивото с кожа, имам кожени накити с плетени орнаменти, памучни чанти в комбинация с естествена кожа и макраме, обеци от коприна с дървени мъниста…, не си поставям рамки.

rumiart7

Спонтанно ли се раждат творбите или са плод на предварително планиране?

Идеите се раждат спонтанно – един детайл, видян някъде, една шарка, десен на плат, биха могли да ме вдъхновят. Не обичам еднообразието и ако днес правя чанта, то утре със същия ентусиазъм ще се захвана с ново бижу, шапка, дреха или нещо друго.

За мен е много важно да харесам това, което правя, да почувствам удовлетворение от това, което виждам.

rumiart15

Имате много умения: шев и кройка, плетете, рисувате, работите с кожа… Как успявате да се справяте с всичко блестящо?

Казват, че апетитът идва с яденето!

Това май важи и за мен – колкото повече навлизах в този нов, красив свят, толкова повече исках да знам, да опитам нови техники, да направя нови неща. И така… нещата просто се получават, когато се правят с желание.

rumiart3

Сега основно се занимавате с макраме. Невероятно е как от възли се извайват причудливи форми. Как се запознахте с него, защо Ви грабна?

В живота на всеки човек има възходи и спадове, моменти, в които иска да избяга, да се скрие от действителността. В такъв един момент ми попадна едно списание с няколко възела, запознах се с макрамето – техника на връзване на възли и както казвам сега: един необхватен свят на изява. Реших да пробвам – с часове изучавах възлите, опитвах, повтарях възел след възел. Забелязах, че като сложа различни цветове, се получават хубави шарки. Тъй като беше период преди мартеници, изплетох гривни от бяла и червена прежда и доста успешно ги продадох. Роди се идеята за бижутата. И така се започна всъщност…

rumiart8rumiart14

Предизвикателствата пред Вас…?

Всяко ново нещо е предизвикателство. Опитваш и ако успееш да се справиш, това си е една малка победа по творческия път – низ от такива малки успехи! Аз не спирам да опитвам и да се обогатявам…

rumiart4

Кое е това, което бихте искали да достигне до всеки, посетил Вашия пъстър свят?

Ако дори за миг творбите ми са накарали някого да се усмихне, значи съм изпълнила задачата си. Моето призвание е красотата. Нека всеки, който се докосне до тази красота и успее да отнесе частица от нея със себе си (а тя е късче от мен), да я запази и тя да му носи късмет!

rumiart

Още изделия на РумиАрт – Румяна Драгомирова  вижте в нашата Галерия.

А информация за контакт с нея може да откриете тук.