Project Description

Ирина Димитрова: Работата с вълна е едно от прекрасните неща, които ми се случват

В Майсторлък ви запознаваме с интересни сръчни хора, които с двете си ръце създават чудеса. Днес ще ви срещнем с Ирина – майстор на невероятни „гальовни“ шалове и още редица изделия от естествени материи. Но нека тя самата ни разкаже за своите творения, в които по всичко личи, че влага огромна любов и вдъхва настроение чрез тях. 

 

Представете се за нашите читатели?

Казвам се Ирина Димитрова и съм човек, отдал се изцяло на творчеството. След много години борба (почти половин живот) да потуша, да не обръщам внимание, да забравя твореца в себе си, той не ме изостави. Сега с цялото си великолепие се възроди, избухна от мен, за изумление на моите близки и познати и така се появи IRAfelt.

 Изработвате прекрасни шалове. Разкажете ни повече за това!

Занимавам се с плъстене, плъсти или както е модерно да се казва филц. От няколко години, но по-задълбочено и отдадено от година. Всичко се прави изцяло ръчно и от натурална вълна. Единствено с този материал е възможно да се изработят безшевни одежди, елечета, блузи, сака, рокли, палта, прекрасни шалове, шапки, ръкавички, чанти… и още много, които фантазията на човек може да сътвори.

 Съчетавате ли вълната с други материи?

Вълната може да се комбинира и с други материи: прежда, влакна, текстил,  но те трябва също да са натурални, като коприна, лен, памук има и още. От комбинацията на вълна и коприна се изработват едни от най-нежните и прекрасни шалове и аз с гордост мога да заявя, че усвоих тази техника  нунофелтинг.

Какво друго изработвате, освен шаловете?

Към шаловете се изработват и ръкавички, които в студеното топлят много. И не само те. Мога да ви уверя, че това е така, защото аз вкъщи не събувам вълнените пантофки, които си направих и елечето – те много ми топлят, повярвайте, а аз съм зиморничава. Много е важно да се знае, че вълната като естествен материал не позволява запарване, затова е и за предпочитане  да се носят пантофи, изработени от нея. Също има свойствата да се самопочиства – по власинките не се задържа мръсотия. А работата с вълна е едно от прекрасните неща, които ми се случват.

Всички изделия са пъстри и свежи. Къде откривате толкова много цвят и усмивки в сивото и напрегнато ежедневие?

Ами първо, когато започна да работя дадено изделие, от мен трябва да избликне много любов. Настроена ли съм така, мога да ви кажа, че всичко става само. Тръгвам с някаква идея, но в процеса на работа тя се трансформира в друго – още по-красиво, като че ли невидима ръка ме води. Когато завърша изделието си и го погледна, изпитвам невероятно удовлетворение. А идеи могат да ми дойдат и докато вървя по улицата.  Нещо ми светва в ума за секунди и аз започвам да го разглеждам мислено, да си го представям как ще стои, удобно ли ще ми е като го нося. Ей така някак си се случват нещата. И пак подчертавам – с огромна любов, защото тя ми е ръководеща. Всичко изработено с този материал е цветно, пъстро, за да може да ни дава настроение и усмивки в мразовитата  и сива зима.

Къде могат да Ви намерят всички онези, които вдъхновихте с изделията IRAfelt?

Невероятно е усещането да държиш в ръцете си вълната и да твориш с нея. Това не може да се опише, може само да се усети. Затова изделията ми вече могат да бъдат видени, и не само, можете да се сдобиете с такава  вълшебна вещ в моето магазинче www.10fingers.bg/IRAfelt  или  на фейсбук страничката ми   https://www.facebook.com/pages/IRAfelt/623654694332173 .

Радвам се, че мога да ви се представя! Благодаря ви, че се запознахте  с творчеството ми!

 

IRAfelt IRAfelt IRAfelt IRAfelt