Project Description

Когато става дума за децата ни, обикновено не сме склонни да правим компромиси по отношение на качеството и посланието, което носят продуктите, с които ги “обгрижваме”. Такъв компромис не прави и Nenios – памучни български изделия изцяло ръчна изработка, създадени за най-малките. Nenios е марка – синоним на вдъхновение и любов. Днес ще запознаем и вас с тези невероятни позитивни творения, които са толкова разнообразни и многолики, че е невъзможно да ги категоризираме.

Прекрачвайки прага на ателието в София, екипът ни е посрещнат от слънчево настроение и цветно гостолюбие.

Търсим Екатерина, която ще ни разведе из лабиринтите на шарената и атрактивна „планета“ – nenios.com. Ето я и нея…

 Представете се за читателите на Майсторлък?

Аз съм Екатерина и съм основател и собственик на марката nenios.com. Това правя от 2010 г.  Професията ми е сценичен и екранен дизайн. Завърших НАТФИЗ ,,Кръстьо Сарафов“ и веднага след дипломирането си се захванах с изключителното занимание да създавам цветни продукти за деца и възрастни :). Разбира се, да не пропусна да спомена и главния вдъхновител – синът ми Нено. Той сега е на 5 г. и не престава да ме провокира за нови идеи.

Усилията Ви са насочени към изработката на пъстри и весели артикули за децата – животни, раници, дрешки, завивки… Как се роди идеята Nenios?

Когато момченцето ми беше на 1 – 2 м, се влюби в конете. Аз пък не успявах да намеря хубава играчка, която да е подходяща за тази възраст и реших да му ушия от плат. После и един куп други животинки. И така идеята се избистри сама, породена от нуждите, които имах покрай детето ми.

nenios2

Работите основно с памучна тъкан. Защо се спряхте на нея?

Разбира се, памукът е материя, която е за предпочитане, когато става въпрос за деца. Исках максимално да избегна употребата на изкуствени тъкани в изработката на артикулите. Така те винаги са комфортни за ползване, не предизвикват алергии и разбира се, могат да се поддържат изключително лесно.

nenios6

 Как трябва да се поддържат правилно?

Ами няма точна рецепта. Пране на 30 – 40 градуса е достатъчно, но ако човек реши да щади играчката или одеялцето си, е хубаво да се пере на ръка. Това в днешно време е почти непостижимо и затова може да се замести с програма за фино пране, примерно.

А апликациите, елементите, бродериите…? Какви комбинации на материи правите?

Материята винаги е памук :). Рядко ни се налага за някоя сладка госпожица да добавим примерно шифонена панделка в апликацията. Платовете имат доста възможности и се стремим да ги използваме максимално. Понякога използваме и филц за украса на диадемите.

Предлагате още спални чувалчета, обувчици от плат…, но ми се иска да ни разкажете приказката на одеялата.

Приказката на одеялата не е дълга :). Просто във времето, през което се занимавам с текстил, се опитвам да си намирам нови и нови предизвикателства. Това с приказките е едно от тях. И тъй като всички деца ги обичат и си имат любима, реших да създавам приказни одеяла. Така, когато историята свърши, одеялцето и любимите герои остават при детето. Разбира се, това изисква и доста технологично време. Понякога започвам директно да изработвам идеята си от плат, но много често клиентите ни имат нужда да си представят това, което трябва да направим. Тогава цветният проект, нарисуван на ръка, е неизбежен :). На мен ми е изключително приятно това обаче, така се връщам във времето, когато имах възможността да рисувам повече :).

nenios

Каква е реакцията на децата, когато в ръце вземат изделие Nenios?

Очичките им светват и усмивката грейва. Доказано е, че цветовете въздействат на емоцията, затова и комбинациите, които правим носят своя заряд. А това неизбежно рефлектира и върху децата.  Незаменимо е усещането, когато видиш резултата. Тези реакции осмислят всяка секунда работа и зареждат страшно много.

Как успявате да усмихнете всеки, докоснал се до изделията Ви? Каква е Nenios философията?

Те усмивките си идват от само себе си. Не ни е самоцел да усмихнем всеки, но заряда, който вкарваме във всяко нещо, дава отражение. Разбира се, както с всяка една работа, ако не се чувства човек добре, когато я върши, то това рефлектира и върху крайния резултат. Във всеки един продукт „се зашиват“ любов и положителни емоции.

nenios5

Продуктите Ви са бутикови. Но има ли артикул, който се поддържа от серийно производство?

Разбира се, има серийно производство, доколкото може да се нарече така. Кройките и формата на играчките са едни и същи, но винаги се получава различен краен резултат, когато се сменят цветовете и десените.

Работите и по поръчка на клиента. Какво търсят хората – нещо определено, концентрирано като дизайн или Ви се доверяват напълно, възлагайки идеята си?

Най-често клиентите ни споделят идеята си и концепцията си за поръчката, а ние предлагаме варианти на изпълнението. Така всеки може да вземе решение как да бъдат изработени нещата му. Всичко това обаче реализирано, като готов продукт, всеки път носи най-характерното за Nenios и стилът ни е разпознаваем винаги :).

Като споменах поръчки, имали ли сте случаи на чудновати желания, с които е трябвало да се съобразите?

Оо, чудновати желания винаги има, а ние почти никога не отказваме предизвикателства. Единственото, което си позволяваме да откажем като молба или желание, е да изработим апликация или играчка с анимационен герой. Ценим труда на художниците и авторските им права, както и своя труд, затова клиентите ни трябва да знаят, че ще откажем поръчка, ако това се изисква от нас.

Видях интересни кесийки за бельо… „Изработвате ли настроение“ и възрастни?

За възрастните също сме помислили. Калъфчетата за таблети и електронни книги, а и кесийките за бельо, са често поръчван подарък за големите ни клиенти :).

nenios3

Каните всеки, който желае, да Ви посети и да види сам как се ражда едни Nenios продукт. Децата проявяват ли интерес към процеса на създаване?

Да, всеки с предварителна уговорка, може да заповяда при нас и да проследи процеса по изработката.  А децата наистина проявяват голям интерес. Забавно е да видиш как от парче плат се създава любима играчка.

nenios4

Неповторима атмосфера… Мислили ли сте да се занимавате с най-малките под някаква друга форма? Кръжоци, уроци, детска работилница…

На този етап не, но за в бъдеще защо не. 🙂

Това, от което не трябва да лишаваме децата си е…?

Възможността да бъдат креативни и да изразяват себе си по начин, който им харесва. Въображението на децата е неограничено, а насърчено с любов и разбиране – безценно.

Вашето цветно и усмихнато послание към нашите читатели – ей така, щастливо… по детски 🙂

Преследвайте цветните си мечти!