Project Description

Гергана Злогошка-Иванова: Детските крачета оформят обувките Зизуу, а не обратното!

Екипът ни се намира в работилницата на Зизуу (Zeazoo), в която се майсторят дизайнерски детски обувки и пантофки със същата марка. Как се изработват и защо са толкова специални питаме Гергана Злогошка-Иванова, основател и двигател на Зизуу.

zeazoo4

Какво се крие зад интересното и звучно име Зизуу?

Зизуу (Zeazoo) започва с първата буква на нашата фамилия (Злогошки – фамилията на моите родители).

Не крие нищо конкретно, за мен беше важно да е детско, звучно, лесно за произнасяне и запомняне (надявам се, че съм се справила добре :)). Освен това, когато избирах латинския начин за изписване на името разбрах, че Zeazoo  е малко момиче от „Zeazoo and the Land of Boo“ и образът ѝ много ми допадна.

Как и кога решихте да се занимавате с ръчна изработка на пантофки и обувки за най-малките?

Аз съм майка на три момчета (на 9, 6 и на 2 години). Баща ми (Йордан) е дипломиран технолог на обувки със завиден стаж като главен моделиер на такива. Да започнем да правим детски обувки беше въпрос на време и инвестиция.

zeazoo1

Случи се преди 3 години, когато се наслаждавах на последните месеци на бременността си и си давах ясна сметка, че сега е моментът да пробвам да направя нещо самостоятелно (с три деца щеше да е невъзможно да се върна на нормален работен ден в офис, а и винаги съм знаела, че някой ден ще съм си сам шеф:) ).

 Междувременно баща ми остана без работа и вече нямаше време за губене. Започнахме да тестваме модели, материали, да четем литература на тема босо ходене и развитие на детското краче.

Сами ли измисляте, моделирате и конструирате обувчиците?

Да, сами измисляме и конструираме моделите. Конструкцията на обущетата трябва да е съобразена с „босото ходене“. ( www.zeazoo.com/shop/content/category/10-barefoot-foot)

Моделиерът ни – Йордан – е много добър професионалист и има огромен опит в областта на моделиране и конструиране на обувки, което ни дава свободата да експериментираме в дизайна (за разлика от готовите модели, които се продават и при които, ако не разбираш достатъчно от конструиране на обувки, е опасно да експериментираш).

Какви материали използвате?

Основно използваме естествени материали – памук, вълна, кожа. Подметките са синтетични, но това е неизбежно. Използваме и много любов и прецизност :).

zeazoo2

През какви етапи трябва да преминат пантофките, докато „прегърнат“ детското краче?

Всяка поръчка на обувки приемаме и обработваме с личен подход.

  • Първата стъпка е приемането на поръчката (защото основно ни поръчват по интернет). Ние преглеждаме информацията за размерите на крачетата, конкретната възраст на детето и преценяваме дали избраният модел и размер са подходящи. Ако преценим, че не, винаги препоръчваме друг модел/размер, като се аргументираме.
  • Втората стъпка е потвърждаването на всички параметри по поръчката . Ако продуктът ни не е наличен, го изработваме специално за дадения клиент.
  • Третата стъпка е подаването на поръчката към производството и нейната изработка.
  • Четвърта стъпка:  обувките се окомплектоват, опаковат и изпращат на клиента

Как успявате да оправдаете очакванията на клиентите при поръчките по интернет?

Покупката по Интернет винаги крие риск от разминаване на очакванията с полученото, така е. За да избегнем подобен момент, ние сме описали подробно всичко, което искаме да кажем за продуктите ни на тези, които са готови да ни се доверят. Да, човек трябва да почете малко повече (или да ни се обади по телефона), но няма как, все пак става въпрос за крачетата на най-ценното, което всеки родител има.  

Понякога комуникацията с клиента за уточняване на всички параметри по поръчката отнема повече време от самата изработка на обувките. Питат ни за всевъзможни аспекти в направата им: основно как да определят размера; защо не ортопедична стелка, да има ли твърда пета, какво е микрогума и термо-каучук, какви са предимствата, какво е най-добре за тяхното дете. Веднъж закупили от нас обувки, след това клиентите вече са наясно с тези параметри и следващата покупка вече не крие риск за тях.

В нашата “политика по връщане на продуктите” сме описали ясно, че всеки има право да върне или замени закупеното. 

Близо 70% от клиентите ни дават обратна връзка за размера, както и за впечатлението, което имат от обувките. Получаваме много мили отзиви на майки, които искрено ни благодарят, че ни има на пазара, което ни прави още по-добри и по-щастливи от това, което правим.

Как се „ражда“ чифт „Зизуу“?

Направата на обувките от своя страна минава през следните етапи:

– кроене (ако е по-специфична поръчка кроенето се извършва ръчно);

– монтиране на всички детайли на саята на обувките;

– ушиване на детайлите;

– имаме майстор на ходилата;

– всички модели мокасини се ушиват ръчно;

– монтиране на ходилата;

– обувките се поставят на калъп, очукват и изпичат (при мокасините).

Обувчиците Ви са дизайнерски, което ги прави уникални, но какво друго ги превръща в толкова специални и предпочитани от малчуганите и техните родители? Какво дава Зизуу на крачето, което другите обувки не могат?

Да, ние предлагаме възможност да правим обувките по поръчка, с избран от клиента дизайн (основно цветова комбинация, изписваме и име на детето). Можем да направим и обувките по размерите на крачетата или съобразявайки се с конкретната им специфика.

zeazoo9

Всъщност обаче, основното преимущество на нашите обувки е това, че максимално се доближават до „босото ходене“ и поддържат естественото развитие на крачетата. За разлика от конвенционалните обувки, нашите „не оформят крачетата“, като ги поставят в определен калъп, а крачетата оформят нашите обувки, които са меки, леки, без стягащи и твърди елементи. Много родители се притесняват, че децата деформират обувките в периода на прохождане, а и след това, но това е съвсем естествено – трябва да оставим стъпалата да заякнат и с меки обувки няма да им навредим.

zeazoo

Дизайнерското изпълнение е само „добавена стойност“, а и наше лично удовлетворение да правим красиви неща и така да храним творческите си потребности :).

Защо е важно с какво обуваме децата си още от мига, в който направят първите си стъпки?

Стъпалата носят на „плещите си“ нашето тяло, представете си какво натоварване е това. Всяка деформация в стъпалата се отразява на цялото ни тяло. Затова не трябва да пренебрегваме нито един период от растежа на децата ни, без да ги насочваме какви обувки да ползват. Това започва с първите им стъпки и е най-добре те да се правят на босо или в обувки с меки подметки. Децата прохождат, когато глезените им са достатъчно стабилни да поемат тежестта на тялото, затова не бива и да ги стимулираме да прохождат по-рано.

zeazoo5

Кои обувки можем да определим като неподходящи и дори вредни за децата?

Тежки обувки, такива с твърда подметка, с висока подметка (не трябва да е повече от 1 см.), с ток при децата; обувки, които обездвижват глезенната става, обувки от изкуствени материали в саята.  Всички изброени деформират стъпалата, правят ги по-безчувствени към външната среда, хормонално повреждат организма.

Оригинални апликации, прекрасно съчетаване на елементите, усет към детайла, от тези красоти струи живот … Не мога да не попитам какво Ви вдъхновява и мотивира да творите с толкова любов?

Благодаря! Предполагам, че е някаква вътрешна необходимост да изпипваме нещата и да ги правим хармонични. Освен това, в частност, ние го правим за нашите деца и много приятелски деца. Зад много от чифтовете, които виждате, стои конкретен повод, история. Голям принос имат и нашите клиенти, които постоянно ни дават идея какво и как да направим, както и ни благодарят, което е най-силният стимул да продължаваме.

А и надявам се се подразбира, но все пак да го кажа: Какъв по-силен стимул и вдъхновител от децата – моите, нашите, вашите, всички прекрасни деца :). Когато имаш едно дете го обичаш с цялото си сърце; когато имаш две деца, не разделяш обичта по равно, а сърцето ти става по-голямо, изпълнено с повече обич и така с всяко следващо дете. Представете си сега какво е да изработваш продукт за деца ;).

zeazoo3

Къде могат да се намерят Вашите пантофки?

Освен в он-лайн магазина ни (www.zeazoo.com/shop), в София имаме шоурум: www.zeazoo.com/shop/content/12-contact

Има наши продукти в няколко магазина, за които можете да намерите информация в горния линк.

Facebook: www.facebook.com/zeazoo

zeazoo7

Какво е посланието на Зизуу, отправено към най-малките и техните родители чрез Майсторлък?

Към родителите, конкретното ни послание по отношение на обувките, е да не правят компромис с качеството, размера и удобството на обувките, защото вредата от „неподходящи обувки“ остава за цял живот. Според нас е по-добре да спестим от няколко дрешки, играчки, аксесоари, но да осигурим на малките крачета удобство и лекота. Пантофите също са много подценявани като изискване за 1-во качество, а децата прекарват с тях най-много часове от денонощието.

Към най-малките…“Да пристъпват смело :)“.

 Снимки: Соня Тракийска