Трудно е да си представим съвременния интериор без елемент топлота, спомен, уют. Плетените изделия винаги дават това усещане за близост и обич, затова и тяхната роля във всеки дом е изключителна и специална. Ярките покривала за мебели, например, допълват цветовата палитра в стаята, създават необходимите акценти. Меката пухкава пелерина, обгърнала фотьойла или дивана, прави обстановката топла и комфортна. Покривалото за спалнята допълва композицията от материи, форми и десени в интериора.

pleteni_pokrivala3

Плетените покривала и завивки притежават особен чар. За да си измайсторите сами такива, ще ви трябват доза умения и малко повече време, но пък не е задължително моделите да бъдат сложни и заплетени. Дори най-простите варианти могат да изглеждат разкошно, стига само да използвате подходяща прежда и цветове.

pleteni_pokrivala5

Преди да се захванете с плетенето на свои покривала, завивки или одеяла за спалнята или гостната, внимателно подберете цветовата комбинация, която ще използвате и вида прежда. Ако решите да заложите на традиционното бяло, може да видите няколко идеи в статията ни, посветена на плетения уют в бяло.

pleteni_pokrivala10

Стилните постелки, които имат за цел да допълват интериора, са обречени да бъдат ярки и привличащи вниманието. Не пропускайте и момента на въздействие на цветовете върху човека. 

pleteni_pokrivala2

Оттенъците, които са близки до червеното, жълтото и кафявото, се приемат за топли, затова покривало, обагрено в такива тонове, ще направи стаята по-уютна. Сините нюанси внасят хладина и свежест, подходящи са за летните дни.

pleteni_pokrivala1

Видът на преждата също е от голямо значение. Вълна, мохер и пухкави акрилни варианти са идеални за изплитането на топли зимни модели. А от копринените, памучните, вискозните и ацетатните конци се получават страхотни леки летни пелерини.

pleteni_pokrivala

pleteni_pokrivala8

Красиви покривала се получават от дебела прежда, особено, ако плетката не е плътна с изпуснати бримки или се състои от едри мотиви, изплетени на една кука. Друг плюс на такива наметала е, че се правят сравнително бързо.

pleteni_pokrivala9

Много красиво изглеждат плетивата, ако съчетаете различни по цвят конци. Що се отнася до техниката – всичко зависи от вашите предпочитания и умения.

pleteni_pokrivala12

Тези, които умело се справят с шишовете и са майстори на едната кука, могат да се възползват от пухкавите, влакнестите прежди или такива, които преплитат множество нишки (тип букле). Просто изплетете платно с обикновена плетка и се радвайте на резултата – преждата ще се погрижи за красотата.

pleteni_pokrivala7

Ако добавите пискюлчета, реснички или други елементи, то вашето произведение ще изглежда още по-уютно.

pleteni_pokrivala14

pleteni_pokrivala13

pleteni_pokrivala4

pleteni_pokrivala6

 

 

 

 

 

 

Снимки: home-ideas.ru