Декоративен камък от гипс често се използва при вътрешни и външни довършителни работи. Освен че изглежда красиво, той притежава още редица положителни качества.

Отдавна гипсът намира приложение за облицоване на тавани, стени и подове в най-различни помещения. Диапазонът му на употреба е широк, което се дължи на ненадминатите характеристики на материала. Основните сред тях са екологичността и възможността да диша, т. е. притежава способността да регулира микроклимата в помещенията. И още: гипсът е приятен на допир и достатъчно хигиеничен, а това позволява да се използва и в детски стаи; лесно се работи с него и е лек; характеризира се със звуко- и топлоизолиращи качества.

Да се върнем към камъка. Такъв може да си купите готов, разбира се, но ние ви предлагаме технология да си направите сами.

Ще ви трябват специални полиуретанови или силиконови матрици – с тяхна помощ може да имитирате всякакви повърхности, дори да си направите изкуствен мрамор от гипс.

dekorativen_kamuk3

Готовите матрици може да намажете със специално активно вещество от вътрешната страна – то подобрява експлоатационните свойства на материала. По-нататък там се нанася избраната боя. Вече може да се заемете с приготвянето на разтвора, състоящ се от суха и течна смеси.

Сухата включва гипс и пълнител, а течната – оцветител, агент, забавящ стягането и вода. Смесите първо се разбъркват поотделно, след това се събират и се разбъркват отново старателно. Полученият разтвор се налива в матрицата, изчаква се да стегне и с помощта на назъбена маламашка се отстранява излишното количество от него.

dekorativen_kamuk1

Маламашката ще остави малки разрези, които ще осигурят по-добра адхезия на камъка от гипс със стената. Готовият продукт следва да се извади от матрицата и да се остави да „улегне“, за да стане здрав.

Полагането на гипсов камък може стане с помощта на замазка, ПВА лепило, водно-акрилен или монтажен състав. Преди поставянето му всяка основа трябва да бъде грундирана. Камъкът се разполага така, че излишното количество от лепилото да се притисне и остане под него. Единственото, за което трябва да внимавате, е съставът да не излиза на лицевата повърхност на камъка.

 

 

Снимки: blackseaplus.com; moydomik.net.