Технологията на изработването на глинени изделия е много лесна. Ако вземем суха глина и я смесим с малко вода, след това омесим добре, за да придобие заготовката консистенция на тесто, ще получим материал, от който можем да изваем фигурка, купа, ваза и т. н.

Готовото изделие трябва да се изсуши. Ако това стане по естествен път, а повърхността на гърнето или фигурката не може по никакъв начин да се обработи, ще се получи продукт от глина. Тя е най-древният вид керамика и необработена трудно съхранява целостта си, особено ако стените на съда са много дебели. В такъв случай глината изсъхва неравномерно и горните слоеве, които се изсушават бързо, се напукват. Поради тази причина необработената керамика е изключително рядка археологическа находка.

Изпичането в пещ ускорява изсушаването на изделието. Горните и дълбоките слоеве се сушат равномерно и едновременно, предотвратявайки напукване. Синетрованите минерални вещества на глината придават здравина на готовия продукт. Затова съдовете от този материал, чиято глина е печена, се съхраняват по-добре и се откриват по-често от археолозите.

Създаването на грънчарското колело и глазурата дават нов смисъл на керамиката. От приложен, улитарен занаят тя се превръща в изкуство. Художествената керамика придобива специално значение в Древна Гърция. Гръцките амфори, покрити с черен лак, изрисувани с бели и пурпурни краски, ни разказват за това как са се обличали и как са живели древните хора, в какво са вярвали и на кого са се прекланяли.

Усъвършенстването на технологията за обработване на керамиката повлиява значително върху развитието на културата на човечеството. През 6 век в Китай се „ражда“ порцеланът. Изделията от него са били изключително тънки, почти прозрачни на светлина и са издавали мелодичен звън. Материалът представлява смес от огнеупорна глина, каолин, фелдшпат или кварц.

През 14 век производството на китайския порцелан достига своето съвършенство. Приблизително по същото време такива изделия се появяват и в Европа, където са били много търсени. 200 години по-късно Старият Континент започва производството на собствен „мек“ порцелан без каолин.

Китайците са пазили в строга тайна технологията за направата на материала, затова се е наложило тя да се създава повторно. В началото на 18 век рецепта за изготвянето му е била открита в Саксония. От този момент там започва производството на прочутия порцелан Майсен.

В Русия технологията е разработена през 1747 г., а от 1765 стартира изработката на порцеланови изделия по заповед на кралското семейство.

В Япония с развитието на керамиката се заражда чаената церемония.

Какво се случва с грънчарството днес?

Този вечен занаят съвсем не е забравен. Керамиката е един от популярните видове съвременно приложно изкуство. Освен това, тя се използва широко в областта на високите технологии. Ако се вгледаме в устройството на компютъра или телевизора, ще видим, че изолаторите на много от електронните части са керамични. Устойчиви на износване керамични втулки се монтират при автомобилните двигатели. Също така ние използваме керамични съдове и даже живеем в къщи от тухли.

А всичко започва преди близо 30 хил. години със скромното и непретенциозно глинено гърне…

 снимка biser.info