mini-pechka-ot-saksii6На прага на зимата несъмнено се замисляме за отоплението. Днес, освен стандартните начини за получаване на топлина, съществуват и много нетрадиционни и оригинални алтернативи и днес ще ви покажем една такава, която може да реализирате лесно, с  малко материали, за кратко време и то без чужда помощ. Става дума за глинените саксии. Те са не само отлична основа за декорация, но от тях бихме могли да си направим сами екологична и икономична мини печка за малки помещения. Освен необичайна, идеята е работеща и не по-малко красива, ако се постараете да придадете на новия си отоплителен уред ефектен външен вид.

Необходими са ви:

  • Глинени саксии с различни размери – броят и формата не са от значение, може да използвате 2, 3, 4 и т.н. Важно е да подберете размерите така, че при поставяне на съдовете един в друг, между стените им да има разстояние от 5-10 мм.
  • Болт, шайби и гайки към него. Дължината му зависи от височината на най-голямата саксия. Гайките е добре да бъдат по-широки, за да може напълно да покрият отвора върху съдовете.
  • Подходяща поставка – това може да бъдат глинени чинии от самите саксии, тухли или друго, каквото може да пригодите за целта.
  • Свещ (чаена, например).

Да видим как се майстори

Прокарайте болта през дупката на дъното на най-малката саксия. Ако отворът е много по-голям от диаметъра на болта, първо поставете шайба. Следва да завиете гайка, като оставите разстояние между нея е дъното на съда около 1 см. После нанижете шайба и внимателно прокарайте болта през втората саксия. Може да започнете сглобяването и от най-големия по обем съд.

Процедурата е ясна, повторете в същата последователност: гайка, шайба, саксия с по-голям (или по-малък, съответно) размер. Не забравяйте да оставяте разстояние, за да се образува въздушен джоб.

На дъното на последната саксия завийте гайка с шайба, фиксирайки окончателното положение на всички съдове.

Получава се ето такава „многоетажна камбана“. Под нея се поставя запалената свещ. Разбира се, ако захлупите огъня директно с готовата конструкция, той ще угасне, поради липсата на кислород. Затова е необходимо да помислите за поставка, с чиято помощ ще осигурите въздух.

Вариантите са безброй, а вашето въображение би могло да роди и свои собствени, принципът за направата на мини печката е ясен.

Изборът на поставка трябва да бъде съобразен и с височината на свещите, които ще използвате. Или обратното: ако вече сте направили стойката, ще се наложи да прецените какви свещи да си закупите, за да паснат на новата ви придобивка.

Такава мини печка действително работи и отделя топлина, но тя има и един недостатък – чупливостта на глинените саксии. Затова работете внимателно с тях. Разбира се, не забравяйте за пожарната безопасност и не оставяйте „печката“ да работи без наблюдение.

Твърди се, че уредът може да повиши температурата в помещението с 3 градуса.

Снимки: thegoodsurvivalist.com, inhabitat.com, flowersvsevdom, usamodelkina.ru, inhabitat.com, misadventuresmag.com, i.ytimg.com.