Цветният пясък е много интересен материал за творчество, особено за децата. Такъв лесно се намира в търговската мрежа, но ние ви предлагаме да оцветите сами заедно с малките си помощници. На тях ще им бъде забавно. За целта може да използвате речен пясък, обикновен грис или фина сол.

Съществуват различни начини да си направим цветен пясък, ще ви запознаем с три от тях.

Изсипете пясък или сол в съд с плътно затварящ се капак и добавете оцветител по ваш избор. Разбъркайте или разклатете съда. Когато всички частици се покрият равномерно с „боята“, оставете за 30 минути. След това изсипете пясъка или солта върху хартия и изчакайте да изсъхне напълно.

По същия начин си направете различни цветове и може да преминете към създаването на пъстри шедьоври.

Ако децата са много малки, по-добре е да заложите на солта и гриса като материал, тъй като има опасност любопитковците да пожелаят да пробват вкуса. В този случай може да боядисате с обикновени цветни моливи. Ще трябва да ги нарежете много ситно (почти на прах) и да смесите с избраното вещество. Добавяйте боички, докато се получат наситени багри.

Третият начин за направата на цветен пясък дава възможност за получаването на по-богата палитра от нюанси, но процесът е по-дълъг от предходните два. Налейте 2 супени лъжици спирт или силен алкохол в съд (избраната течност ще служи за разтворител). След това сложете боята (може обикновена гваш/водна боя) и разбъркайте старателно. Добавете 4 супени лъжици грис или фина сол и започнете да разбърквате. През това време спиртът ще се изпарява и ще се получи цветен влажен материал, който изсипете върху хартия и нека изсъхне хубаво. Колкото по-тънък слой насипете, толкова по-бързо ще стане това.

Когато изсъхне веществото, може да пресеете, за да отстраните едрите частици.

Цветният пясък е най-добре да се съхранява в съдове, които се затварят, например буркани. Освен това, така ще ви бъде и по-лесно да си отсипвате необходимото количество по време на работа.

Снимки: svoimi-rukami.ru