kak_da_preobrazuvame_staria_shkaf_v_suvremenen2Известно е, че старите мебели са далеч по-качествени от произвежданите днес, но все някога те губят своя добър външен вид, захабяват се и погрозняват. Точно тогава се замисляме дали да ги заменим с нови, или да се опитаме да реставрираме и освежим по някакъв начин. Вариантите за това са много и не е необходимо да имате някакви специални познания и умения, за да се справите сами с тази задача.

Предлагаме ви да видим заедно как да преобразуваме старите мебели в съвременни чрез декупаж, за да заличим следите на времето по тях и да ги върнем към живот с една нова “премяна”.

Необходими материали и инструменти:

  • едра и фина шкурка;
  • акрилна боя за дърво;
  • фото тапет или черно-бели снимки, може тапети, с които са облепени стените в стаята, където ще се намират шкафът или гардеробът, или подходящи, съобразно обстановката; също други хартиени апликации…
  • лак за дърво;
  • дръжки и панти за шкафа (ако са за подмяна);
  • ПВА лепило;
  • отвертка;
  • чук;
  • мека четка или гъба.

Ако сте подготвили всичко това, сте готови да започнете преобразяването на стария шкаф, например.

Първо го огледайте добре, затегнете вратичките, ако е необходимо, сменете пантите. Дръжките демонтирайте.

Помислете къде е възможно да се постави огледало или да замените дървената врата със стъклена. Днес това не е трудно, лесно може да си набавите необходимото от търговската мрежа.

Започнете обработката с отстраняване на стария лак, за целта ще ви помогне шкурката. Първо използвайте едрата, а след това и фината. Повърхността трябва да стане равна и гладка.

Следва да лакирате готовата основа и може да пристъпите към декорирането й.

Най-лесният начин е да боядисате шкафа и да лакирате, но по-ефектно би се получило, ако използвате декупаж, затова нанесете слой от лепилото върху повърхността. Не покривайте наведнъж целия шкаф, обработвайте последователно малки участъци.kak_da_preobrazuvame_staria_shkaf_v_suvremenen1

Когато покриете с лепилото, поставете тапетите/снимките (или друга хартиена одежда), които предварително сте изрязали със съответните размери. С помощта на мека четка или гъба нанесете още един тънък слой лепило и оставете да изсъхне напълно. Когато това стане, покрийте с два слоя лак. Първият трябва да е добре изсъхнал, преди да преминете към полагането на втория.

Довършителният етап е монтирането на дръжките и евентуално огледало, ако прецените. Бихте могли да използвате подходящи лайсни или кантове, с които да оформите и да придадете завършеност на новата си мебел.

Ако шкафът стои на крачета, тях също може да смените с нови или да боядисате, като първо обработите повърхността, за да бъде гладка и чиста.

Елементите, които оставите „необлечени“, може да освежите с акрилна боя за дърво.

Вариант е да използвате и различни шаблони и да си направите ефектни фигури върху вече подготвен за декор шкаф.

Снимки:livemaster.ru; pinterest.com; doit-yourself.runorstar.ru