Хамакът е примамливо решение за почивка през топлите месеци от годината. Ако си имате двор, то наличието на такова удобство си е просто задължително.

Разбира се, бихте могли да си закупите готов вариант, но ние ви предлагаме си направите сами. Моделът, който ще майсторим заедно днес е тип мексикански. Очаквайте схеми и за останалите видове.

И така…

Тук няма сплитане на мрежи и сложни техники, трябва ви здрав плат. Той ще ви обвие изцяло, отпускайки всеки сантиметър от тялото ви, когато се настаните върху готовата люлка.

И, ако трябва да сме откровени, от такъв хамак няма как да паднете, но и ще ви бъде трудно да се разположите. Бъдете внимателни!

Набавете си 2 парчета здрав плат. Всеки отрязък да бъде с ширина 1,5 метра и дължина – 3-3,2 метра. Завийте и зашийте парчетата по периметъра. След това на схемите се виждат ясно стъпките по-нататък.

Съединяване на двете платна.

Зашийте 2 метра по протежение на дългите страни (зелената линия).

Мястото, отбелязано с жълта линия не зашивайте. Така ще ви бъде по-удобно да поставите килимче, например, в хамака за по-голям комфорт.

Тясната страна (червената линия) подвийте 2-3 сантиметра и зашийте.

В образувалия се „тунел“ прокарайте подходящ шнур/връв.

Кръстосайте връвта и затегнете краищата. Направете възел от плата.

С краищата на връвта два пъти обиколете мястото, където сте пристегнали и завържете възел.

Обиколете няколко пъти дървото, което ще служи за опора на хамака с въже, подложете парцал, кърпа или друго парче плат. Така ще предпазите и дървото, и въжето.

По-нататък въжето за окачване е прикрепено към възела, който фиксира плата на хамака с възел-примка.

Проверете здравината, регулирайте силата на напрежението и се отпуснете върху новото си удобство.

Ако оставите хамака така, той ще ви обвие като пашкул, затова може да поставите рогозка, подходящо килимче или друга подложка. Така конструкцията ще стане по-твърда и просторна. И двата варианта са добри.