puteki_ot_kamucheta5Обикновено украсяваме не само интериора у дома, но и екстериора. Когато говорим за градинските участъци, възможностите ни съвсем не се ограничават с разполагането на няколко керамични фигури, статуетки или със засаждането на красива цветна леха.

За хармоничното оформяне на двора и градината ще ни помогнат всякакви природни материали, защото те се вписват перфектно в обстановката.

Насочваме вниманието ви към майсторенето на пътека от камъчета – едно предложение, което е колкото красиво, толкова и необходимо. За целта може да се използват морски или речни камъчета, също да ги съчетаете с части от каменни плочи, дори да комбинирате с дървени елементи.

Камъкът е предпочитан материал в строителството и декорирането на дома и двора, тъй като освен факта, че се получават ефектни композиции, той реално е вечен, видът му придава абсолютна индивидуалност на всеки проект, реализиран с неговото участие.

Морските камъчета се характеризират с различни цветови оттенъци и форми, подходящи са за създаването на най-сложните дизайни и фигури.

Не е трудно да си направите сами градинска пътечка от такъв материал. Основното е да си го набавите в достатъчни количества. След това съобразете видовете, размерите и оформете свой каменен шедьовър.

Най-добре е да начертаете схема на бъдещата пътека върху лист хартия, така ще ви бъде по-лесно по време на изпълнението на идеята.

Ако решите да си купувате камъчета, то няма да ви бъде никак трудно да подберете такива с един или друг нюанс, също ще е по-лесно да си осигурите необходимото количество.

В случай че разполагате с камъчета, но те не са особено подобни като цвят и това не ви харесва, вариант е да ги оцветите с акрилни боички. За да не изгубят красотата си под въздействието на външните фактори, покрийте ги със защитен лак.

След като вече имате готова схема и материала за превръщането й в произведение на изкуството, е време да подготвите самия участък за работа. За целта изкопайте част от почвата, дълбочината на изкопа да бъде около 20 – 30 сантиметра. Заравнете. Дъното на бъдещата пътечка насипете със слой пясък, последван от слой чакъл и смес от цимент и пясък.

Всеки слой трябва да се трамбова старателно. Когато приключите и с тази задача, може да се заемете с подредбата на подготвените камъчета върху циментената основа. Полейте с вода, използвайки маркуч, като внимавате камъните да не попадат под силна струя.

Няколко часа по-късно циментът ще се е втвърдил и пътечката ще е готова.

Снимки: gor-news.ru