Според японците, за да изглежда един градински участък хармонично, той трябва да бъде изграден от съчетание на три елемента – зелени растения, вода и почва. Да послушаме съвета им и да превърнем градината си от стандартна и банална в нещо оригинално, романтично и различно.

ezero15

Предлагаме ви още идеи за изграждане на езеро в двора, защото подобен кът със сигурност ще е гордост за всеки собственик на къща с дворно място. Ще видите варианти за направата на водопади и още водна красота…

ezero12

Легло за изкуствено ручейче може да си направите от бетон, твърди пластмасови улуци (водопроводни тръби), да застелите с бутилкаучукова лента, след което да разположите каменни плочи, плоски камъни или да насипете речни камъчета.

ezero10

Популярен е и дизайнът „сухо ручейче“. Тази имитация на сухо речно корито се използва за места, където няма възможност за прокарване на вода или просто искате да си спестите този разход. За създаването на подобен проект се изкопава корито, върху почвата се слага геотекстил, който ще предпази от появата на плевели от ерозия. Следва полагането на камъни с различен размер, като по брега се поставят по-големи, а по дъното – малки. Създава се илюзия за истинско ручейче, което просто е пресъхнало и очаква проливен дъжд.

ezero18

В началото споменахме японците, но, ако говорим за пищност, трябва да кажем, че китайските градини са по-ярки от японските и изобилстват от оригинални детайли.

ezero19

Фонтаните (и изобщо водните обекти) са не само красиво допълнение в двора, но и имат важна функция – те овлажняват въздуха. Около такива композиции през лятото ще бъде прохладно и приятно, а и растенията, разположени в близост ще се чувстват комфортно.

ezero20

Завършваме втората част от поредицата ни с една бамбукова идея, защото растението често се използва за създаването на декоративни улуци или системи за водоподаване в различни водоеми. Причината е, че бамбукът се характеризира с висока устойчивост на влага. Освен това, такива естествени тръби изглеждат далеч по-красиво от изкуствените си събратя.

ezero21

 

Снимки: rmnt.ru