Съществуват множество варианти за изработването на красиви елементи за дома от стъклени бутилки. Ще ви покажем няколко идеи за създаването на ефектен декор от стъклени бутилки и сухи продукти, които не са сложни за изпълнение, правят се бързо, а резултатите са повече от оригинални.

efekten_dekor_ot_stukleni_butilki1

Принципът за измайсторяване на всички е един и същ, различни са продуктите, с които се пълнят бутилките. Може да използвате парченца сухи плодове, зърна боб, леща, ориз и други зърнено-житни и/или бобови растения, също сол, захар и всевъзможни подправки, семена, костилки.

efekten_dekor_ot_stukleni_butilki2

Съдовете не е задължително да са само и единствено бутилки. Ще се получи интересно, ако разполагате с различни по форма и вид стъклени варианти (колби, кутии, буркани и т. н.).

efekten_dekor_ot_stukleni_butilki4

Важно е избраните съдове да са от прозрачно стъкло, за да може да се радвате на получените композиции. Затова цветните и матови видове не са подходящи в случая.

efekten_dekor_ot_stukleni_butilki5

Разбира се, преди да сътворите собствени шедьоври, почистете добре бутилките от всякакви етикети и лепенки. След това измийте старателно съдовете и отвътре, и отвън. Използвайте сапун или друг миещ препарат, те трябва да са идеално чисти. Добре е водата да е гореща.

efekten_dekor_ot_stukleni_butilki3

Задължително оставете да изсъхнат напълно след почистващите процедури.

Ред е на самото запълване на бутилките с продуктите.

efekten_dekor_ot_stukleni_butilki6

Ако решите да заложите на бобови и зърнено-житни храни, добре е предварително да ги изсушите във фурната.

Продуктите се слагат на слоеве, редувайки съобразно цветовете и текстурата им.

efekten_dekor_ot_stukleni_butilki

Когато приключите с  оформянето на композицията, затворете съда плътно с подходяща тапа или восък. Може да си направите и кожена капачка, например.

Декорацията завършете, украсявайки и самия съд, разбира се, ако желаете. За тази цел ще ви помогнат парче зебло или друг плат, канап, панделка или подходяща връв, също изкуствени цветя, листа, мъниста…

Прекрасно, нали?

Снимки: tkalez.com