Коренопластика това са скулптури, създадени от природни материали и по-точно, умело преплетени корени, клони и съчки, изобразяващи всевъзможни образувания, форми и фигури. Тези произведения на изкуството се раждат из под ръцете и под творческото око на креативни и сръчни майстори, обработват се до една или друга степен. Всеки зрител може да изтълкува фигурите, пречупвайки ги през собствената си призма.

Заготовките се набавят от изсъхнали или изкоренени  (след буря) дървета или храсти. Местата, където може да се намерят подходящи такива за направата на различни изделия, са бреговете на реките след пълноводие, например.

Материалите, които се използват за създаването на скулптури от такъв тип са:

Корени

Те имат най-интересна структура, която зависи от вида на дървото и условията на неговото израстване. Колкото повече прегради и препятствия има по пътя му, толкова по-уникална и изразителна форма придобива.

korenoplastika

Изработка на Е. А. Вижанов

Клони

От клони се получават различни фигурки на хора и животни. Може да се направят също закачалки, дръжки за врата, лампи, свещници и други.

korenoplastika1

Гимнастка. Изработка на П.Я. Мазуркин

Стволове на дървета

Обикновено се използват сраснали стволове или такива с увреждания.  От тях се майсторят големи скулптури, като например интериорни елементи (опорни стълбове), мебели.

korenoplastika2

Израстъци – пъпки

Те се образуват на мястото на интензивно появяващите се на дървото спящи пъпки. Дървесината им е много твърда и трудно се поддава на обработка.

Тези израстъци са ценен материал, тяхната дървесина има сложна структура, използват се за изготвянето на различни декоративни композиции, вази… Големите издатъци служат за направата на мебели.

korenoplastika3

Изработка на Ю. Г. Корнеев

Във втората част ще говорим за основните направления на коренопластиката.

Още по темата:

Пластиките от дърво и корени на Нели Бънкова