Дървените къщи и изобщо конструкциите от дърво имат множество предимства. Но при цялата красота, безспорната екологичност и уют, които ни дават, те си имат и няколко недостатъка. А именно, запалимост и предразположеност към гниене.

Решили сте да си построите дървен дом? Наясно сте, че това няма да се случи за ден и подготвените материали ще очакват звездния си час. Ако камъкът и тухлата преминават този тест без влагането на особени средства за защита, то за дървото ще се наложи да се погрижите подобаващо.

При покупката на греди или какъвто и да било друг дървен материал поинтересувайте се дали той е обработен с противогъбични средства. Обикновено дървесината се предлага след третиране с препарати за временна защита от плесен и гъбички. Ако във вашия случай това не е така, задължението остава за вас.

Днес в търговската мрежа може да се намерят редица подходящи продукти за временно предпазване на материала. Те се нанасят с помощта на четка или с валяк, но най-удобни са аерозолните флакони, като между нанасянето на отделните слоеве се изчаква около 40 – 60 минути. Не забравяйте внимателно да прочетете инструкциите за използване на продукта и да ги следвате стриктно.

Как да предпазим дървените конструкции от гниене?

  • Антисептичните варианти на маслена основа не се отмиват от дъжда, но пък съсипват естествения цвят на дървесината. Затова е най-подходящо да се употребяват за обработка на стени и тавани, при които цветът не е от особено значение. Тези средства са много ефективни.
  • Дълготрайни антисептични разтвори на органична основа – те не променят повърхността на материала, но имат един съществен недостатък и той е, че повишават запалимостта на дървото.
  • Антисептиците със сол са достъпни, лесни за употреба и не променят вида на дървесината, но защитата, която предлагат не е дълготрайна. Отмиват се бързо от повърхността и се налага повторна обработка.
  • Смесите на основата на разтворители са се доказали във времето. Те предпазват дървото от появата на гъбички, от влагата и слънчевите лъчи. Тези продукти образуват тънък слой по повърхността, който не пропуска влагата, като в същото време позволява на дървото да диша.

Някои майстори обработват със съответните средства вече построените дървени домове, което е улеснение за самите тях, но този вариант оставя фугите и свързващите места незащитени. И не само това, но и те стават по-податливи на гъбички, заради процепите, които не са обработени. Именно фугите се овлажняват и гният при повишена влажност и недобра вентилация.

Имате възможност да изберете някои от антисептичните продукти заедно с техните предимства и недостатъци, но не трябва да забравяте, че най-добрата защита от гъбички и плесен, си остава подходящата вентилация на помещението.

Снимка: kostromadom.ru